- Hindi News
- Business
- Noel Tata Challenges N Chandrasekaran Reappointment | Tata Sons Board Row
Mumbai25 minutes ago
- copy link
Tata Trusts Chairman Noel Tata has challenged the second 5-year extension given to Tata Sons Executive Chairman N Chandrasekaran. He has made allegations of ignoring rules, violation of voting rules and ‘conflict of interest’.
According to the report of The Economic Times, Noel Tata has written a letter to the Company Secretary of Tata Sons asking for the records of the board meeting of September 17. In this, audio and video recordings, voting records and all the documents filed with the Registrar of Companies have been demanded.
Let us understand the whole matter through 10 questions…
Question 1. What steps has Noel Tata taken recently?
answer: Noel Tata has written a letter to Suprakash Mukhopadhyay, Company Secretary of Tata Sons on 26 October. In this letter, he has challenged the decision of the board meeting of Tata Sons held on September 17, in which N Chandrasekaran has been re-appointed as the executive chairman for 5 years.
Question 2. What was the immediate reason for this protest?
answer: Despite opposition from Noel Tata, the company confirmed Chandrasekaran’s re-appointment in a filing with the Ministry of Corporate Affairs (MCA). Noel Tata again protested as this filing was made despite opposition from a sitting director on the board.
Question 3. What is the tenure of N Chandrasekaran?
answer: According to the resolution passed in September, N Chandrasekaran has been re-appointed to the post of Executive Chairman of Tata Sons for the next 5 years from 21 February 2027.

Question 4. What questions has Noel Tata raised on the agenda of the meeting?
Answer: Noel Tata says that there was no clear mention of the proposal for re-appointment of the executive chairman in the original or revised agenda of the board meeting of September 17.
In the original agenda, it was mentioned only as a briefing of the Nomination and Remuneration Committee (NRC), while in the revised agenda, discussion on RBI’s September 11 letter was added.
Question 5. What flaws have been pointed out regarding the board procedures?
answer: Noel Tata has alleged that the selection committee was not formed as per the company rules. The required affirmative votes were not obtained.
Question 6. What is the issue of ‘Conflict of Interest’ in this dispute?
answer: Noel Tata has accused Tata Sons director and Tata Trusts vice chairman Venu Srinivasan of conflict of interest.
It is alleged that Srinivasan and Chandrasekaran also have outside business relations. In the letter ‘Hano One Warehousing Pvt. There is mention of a company named ‘Ltd’, which is managed by Chandrasekaran’s wife and son.
According to the report, this company has business relations with TVS Motor, whose chairman emeritus is Venu Srinivasan. Noel says that Srinivasan should have stayed away from the discussion and voting despite this potential conflict, but he took part.
Question 7. What documents has Noel Tata asked from Tata Sons management?
answer: Noel Tata has demanded to provide these records within 7 days…
- Audio and video recording of the board meeting of 17 September.
- Final and signed minutes of the meeting.
- Voting records and documents filed with the RoC.
- Records of the meeting of the Nomination and Remuneration Committee held on 3 September.
Question 8. What letters were written earlier in this matter?
answer: Noel Tata had earlier written letters on 30 September and 8 October also. According to officials, Tata Sons had not given any official reply to their earlier letter dated September 30. Apart from this, despite written request twice, the recording of the meeting was also not made available.
Question 9. On which two decisions are Noel Tata’s main objections?
answer: Noel Tata is against two big decisions…
- N Chandrasekaran should be given a 5-year term again.
- Starting the process of listing of Tata Sons.
- Both these decisions were taken by the board despite objections from Noel Tata.
Question 10: What can happen next and what action is expected on this letter?
answer: Noel Tata has asked to keep all records, audio-video and regulatory filings safe. This letter of Noel can be placed before the audit committee of Tata Sons for consideration.

Read this news also…
60 thousand jobs in Microsoft are in danger due to AI: Indians also included, compensation offered; 20 thousand posts eliminated in one and a half year

Microsoft has offered to leave the job to about 60 thousand employees. In return, the company has promised to give one year’s salary in lump sum as per the grade.
The company is going to reduce the number of employees to compensate for the expenses incurred in creating AI and systems. The company has a total of 2.23 lakh employees, of which 23 thousand are in India. Read the full news…
Source link
[ad_3]
